Halaman

Rabu, April 29, 2009

Dipetik dari utusan meloya:

Harga ayam naik 60 sen
KUALA LUMPUR 28 April - Harga ayam daging di seluruh negara mencatat kenaikan antara 40 sen hingga 60 sen sekilogram berasaskan faktor permintaan dan bekalan semasa, menurut Persekutuan Persatuan Penternak Malaysia hari ini.
Harga ladang ayam hidup naik 40 sen daripada RM3.40 sekilogram (sekilo) kepada RM3.80 sekilo manakala harga pemborong ayam hidup adalah RM4.50 sekilo berbanding RM4.10 sebelum ini, katanya dalam satu kenyataan hari ini.
Harga pemborong ayam siang kini RM5.30 sekilo berbanding sebelumnya sebanyak RM4.85 sekilo manakala harga runcit ayam hidup pula sebanyak RM5.20 sekilo, berbanding RM4.80 sebelumnya.
Harga runcit ayam siang berserta kaki, kepala, hati dan hempedal turut naik kepada RM6.15 sekilo berbanding RM5.65 sekilo manakala harga runcit ayam siang tanpa kaki, kepala, hati dan hempedal adalah RM6.90 sekilo daripada RM6.30 sekilo.
Harga runcit ayam siang tanpa kaki, kepala, hati dan hempedal pula, mencatatkan kenaikan RM7.60 sekilo daripada RM7 sekilo.
Faktor kenaikan harga itu tidak dapat dielakkan berdasarkan faktor cuaca panas ketika ini yang turut menjejaskan pembiakan

Wahhh…kalu ikut hukum alam, mende2 yang “naik” ni pada akhirnya akan turun juga…Macam2 mende yg naik akan turun. Tapi rege barang la ni kalu naik kalu memang xreti2 nak turun. Ni kes ayam ni naik rege aku rase la kan sebab babi selesema cikgu katanya. Justeru permintaan daging babi merosot hingga paras sifar sekaligus permintaan terhadap dgg ayam pula meningkat. Masuk bab ekonomi ; Apabila permintaan melebihi bekalan, kenaikan harga akan berlaku.

Sebelum ni cuaca panas gak, siap ada kemarau lagi, tp ibu ayam dan bapak ayam masih meneruskan kerja bepasukan dan meningkatkan produktiviti. Entah di mana silapnya. Ada kementerian da bebagai2 dah. Tapi rege barang xterkawal. Ape pon xboleh.

1 malaysia kunun….Tuihhhhh

10 thn dari sekarang...apakah yang sedang aku buat?

Jika dingat balik 10 thn lepas..di waktu yang sama..umur aku 17 thn waktu tu..aku nak memorize balik apekah yang sedang aku buat waktu tu..kalo 10 thn lepas waktu tu tahun 1999..dan kalau tak silap aku..baru je lepas keluar result SPM..ye kot..maybe time tu aku sedang mencari tempat blaja kete sebab lepas kuar result,bapak aku dah bet ngan aku kalo result aku ok,aku paw dia blanje buat lesen krete(result aku kire ok la kot)..tu je aku ingat..aku tak dpt memorize secare tepat situasi sebenar 10thn yang lepas..kalau aku ade catitan jurnal ataupun diari mencatitkan tarikh tersebut leh gak aku tau aku sedang buat pe..haha..dan kalo la time tu aku ckp ape aku jadi 10thn akan dtg..maybe dlm otak aku berangapan...(nie tipikal otak budak baru abis spm)..aku mungkin sedang lepak kat pejabat..pkai smart2 tgh buat-buat susun dokumen yang byk utk disettelkan(pengaruh drama tv..yg aku xtau keje apekah yg tgh buat)..pastu balik umah je dah ade anak bini sambut..kewangan kukuh gila babi..kereta besar nak mampos..umah corner lot 2 tingkat..pastu siap balik keje siram pokok bunge....ye la..time tu fikir result spm kire ok le mesti le dpt sambung U..pastu..abis blaja teros disediakan peluang pekerjaan yang tahap bos2 teros...dan

10thn kemudian...dan kalaulah waktu 1999 tu aku leh lihat diri aku sedang buat ape..

dan ini yang diri aku sendiri tgh lihat..aku sedang tulis blog...mane ade keje pakai smart2..susun2 fail sain dokumen buat sebok...aku hanyelah seorang designer bebas hidup dgn projek2 picisan..aset hanye sebuah krete yang dah dua bln tak ketuk2 lagi hasil langgar tembok kt parking lot sebuah pasaraya..balik umah mane ade bini atau anak sambut sambil "
bercak-cak dgn aku"..dalam bank ade le wang yang boleh menanggung sekitar 1-2bln perbelanjaan je...

so...jika aku pikir pula 10thn akan datang..iaitu pada 29 april 2019 , kira2 jam 5ptg..apakah yang sedang aku buat..apa yang terjadi waktu itu dalam hidup aku..namun nasib dan takdir kita tak tau...mane la tau..ntah2 ape yang aku pikir 20thn lepas akan menjadi kenyataan..mane le tau ttibe jadi
perdana menteri malaysia ...ataupun seorang tokoh berwibawa...WAHAHAHHA

Assalamualaikum..

Selasa, April 28, 2009

Isnin, April 27, 2009

Bila cinta...

Sekali sekala layan post pasal perasaan ni, best jugak kan. Takde laa nak citer pasal mende2 kelakar je. Hehehe. Aku mungkin bukan pakar dalam bab2 hati dan perasaan ni. Just rasa nak share something ngan korang smue pengikut2 tegar di luar sana.

Mule2 skali, sampai umur korang skrg ni, dah berape kali korang dilamun cinta? Ada dua kali? Tiga? Sekali? Tak pernah lansung? Aku rase anda2 smue mesti ada laa dua tiga kali kan. Dan ada juga antara kita yang senang skali jatuh cinta.

Disebabkan aku agak 'clueless' dan 'blur' sikit dalam bab2 hati dan perasaan ni, persoalan2 macam ni selalu ade dalam fikiran aku.

'Macam mana kita nak tau yang kita dah jatuh cinta?'

'Apa maksud jatuh cinta ni?'

'Jatuh cinta ni memang akan rasa happy je ke?'

Sedikit sebanyak soalan aku macam tu laa.. Ade lagi soalannya, just macam lebih kurang je.

Bila tengok teman2 se'uitm' ber'couple' smue, rasa hairan, pelik, musykil smue ada. Lagi2 laa masa part 1, awal2 masuk sem, dah ada yang tersangkut kat classmate. Bukan laa aku nak kate tak boleh couple ngan classmate. Kalau dah tersuka , nak wat macam mane kan. Pastu mule laa berkepit sana sini bersama. Study sama, lunch sama, pegi class sama, minum petang sama. Semuanya sama laa. Pastu kalau gaduh, aku jugak laa jadi posmen, jadi orang tengah. Susah2.

Yang guys nye , kejap2 nak ajak dating. Padahal baru lepas jumpe, jalan kaki sama2 balik class. Kalau nak jumpa kejap, dating laa kejap depan blok hostel tu. Kalau nak lama sikit, ajak gi cafe.
Yang girls nye pulak, kalau bf tak call ke ape, mula laa emo satu badan. Rasa tak disayangi laa. Rasa tak dipedulikan laa. Macam2.

Aku bukan nak citer pasal smue tu actually. Sebab tak lama lepas tu (tak lama lepas tu = tahun ketiga diploma), aku rasa macam aku terjebak dalam mende alah ni. Tapi masa tu, aku tak sure. Betul ke macam ni rasa jatuh cinta? Betul ke orang macam aku pon leh jatuh cinta? Betul ke aku jatuh cinta ngan 'mamat' ni?

Macam2 kemusykilan aku time tu. Nama pun first time. Memang aku jatuh betul time tu. Citer2 yang aku dengar dari kawan2, akhirnye aku pulak terkena. Rasa macam di awangan. Rasa yang macam2 rasa ada. Rasa macam kalau tak dengar suara sehari, rasa macam tak complete hari ni. Itu laa yang aku rasa time tu. But maybe, semuanya hanya sementara. Aku memilih untuk sendiri.

Aku akui yang aku agak pengecut sikit dalam bab2 hati dan perasaan ni. Lagi2 bab2 berkongsi hati dan perasaan ni. It seems like, aku nak, tapi dalam masa yang sama, tak nak.
Aku sedar, yang aku macam tak boleh nak bagi hati aku dalam perhubungan ni. That why, I walked away.

Maybe akan tiba masanya, detik yang bila aku memberikan hati aku tanpa ragu dalam perhubungan. Tapi, ada kebarangkalian, aku bukan orang terpilih. Maybe juga, I'll spend the rest of my life alone. Aaaaaaa.. Life oh life!!

oooooopocoottttttttt kepala ku dikakimu~


Assalamualaikum..

Sapekah di sini yg melatah?...apakah itu melatah adalah penyakit semule jadi ataupun sengaje dibuat-buat..ataupun penyakit itu yg asalnya dibuat-buat lalu menjadi "peel" pelatah itu sendiri sehingga terbawa-bawa ke dalam diri lalu merangsangkan tindak balas yg agak anoying skali pabila seseorang atau sesuatu bende tiba-tiba mengejutkan pelatah tersebut lalu terhasilnya impak yang kurang menyenangkan..lalu terkeluar beberapa perkataan yang "KONON"nya tidak sengaja..
cth:-
OOHHH MAK KAW KEPALA ROBOT..OHHH...BABI KAW JOGET BERSAMAKU~



dan..ada juga pelatah itu menari nari tidak henti2 seperti ada suis di badannya pabila org lain aktifkan dgn mencucuk jari ke badannya..lalu tarian itu seperti tidak akan berakhir...sambil mulut terkumat kamit carutan yang berpanjangan..selalunya pelatah itu seorang perempuan..dan agak tidak boleh diterima oleh otak kepala gua kalau pelatah itu lelaki..lebih2 lagi pelatah lelaki ini volume suaranya agak kuat sekali latahan yang boleh didengari 1km persegi..

tapi ade beb..jiran gua dpn umah blah kanan selang 2 buah umah.haha..umahh orennn tuuu~..alaaa yg baru pindah tuuu~(tabiat org melayu..gosip2..mengumpat2.jgn tiru aksi gua)..ade sorg pakcik nie..tak le tua sgt..area umur 40an je kot..mempunyai tabiat melatah yang kaw2 sekali..gua dari umah pun leh dengar latahan dia yg begitu kuat lagi..lebih2 lagi rakan-rakanya selalu mengusik dgn meng"hon" kereta padanya secare tibe2..tidak lupe dengan care menyergah dia secara kejutan..lalu terhasilan latahan dari beliau yang mule2 gua tak ambik kisah sgt..tapi dan bratus kali gua dgr..so gua rasa agak anoying skali..dah le awal2 dlu gua igt ada gadoh ke ape..sbab latahan dia agak LANCI skali..lame2 gua dah lali dah dgr..gua pagi tadi baru je nak kluar dah dipaparkan aksi latahan beliau secara live hasil dari sergahan sape ntah yang tibe-tibe lalu meng"hon" beliau..nasib baik gua tak ikut serta sekali melatah sambil mengetuk2 kepale beliau dgn air mineral yang sedang gua pegang waktu itu..air mineral?..pagi2 bute kuar..wahaha...jgn tanye gua buat ape...

arghh..apa gua buat nie mengumpat2..byk keje nak kene buat nie!~..gambateeeeee~!!!!

Jumaat, April 24, 2009

BOLA~BOLA~BOLA~


Antara salah satu mende yang aku minat sejak kecik...BOLA... bola ngan laki memang xleh dipisahkan... kalo ade yang laki xminat main bola pon mesti die minat tgk bola.. tapi kalo main xminat pastu tgk pon xminat 1 dalam 1000 la kot...

Pasal bola gak aku ngan member2 aku slalu perang mulut tapi lebih pada perang keamanan... Tapi cam biasa topiknya Bola Sepak Malaysia... huhu.. Bila la nk smpai masa aku ngan memember aku nk g mamak malam2 smata2 nk tgk bola sepak malaysia...

cthnya: HADZLI berkata " Weh apek, malam ni kul11 tgk slangor lawan kt khulafah (mamak stall)... APEK berkate " Jangan lupe pakai jersi pastu blanje aku minom "... HADZLI menutup kate " Tara hal, janji PAHANG menang" APEK nk gak berkata "PALE LUTUT LU...gua SLANGOR sambil Apek membetulkan rambut pacaknya ala2 artis...


Tapi hakikatnya tetap juga berembun malam dan menahan mata untuk melihat bola luar negara atau lebih familiar EPL.. walaubagaimana pun aku bangga SELANGOR ada peningkatan skit bawah jagaan macha DEVAN... sok layan kt stadium final SELANGOR vs KELANTAN.. harap2 la takde kete tebalik lg...kalo la allayarham MOKHTAR DAHARI ada lg kompem jadi manager CHELSEA skang...haha Teringat masa2 blaja dulu g tgk malaysia lawan... balik kompem hampa... ini antara wajah2 semangat masa nk pegi... tp masa nk balik maleh aku amik gambe... muke xleh blah... ahhaha..

awek2 dan gitarnya..

Assalamualaikum..

hari tu ungu_violet post share video..gua pun nak share gak la..mari perkenalkan 4 awek dgn gitarnya..terdiri dari yana estrella , yuna , yui artis dari jepun dan prisa dari indonesia..woho..










enjoy...

Khamis, April 23, 2009

Aku dan binatang...



Assalamualaikum

pilih 3 pet ini mane satu menjadi pilihan anda

1.kucing
2.arnab
3.ikan

1st skali gua vote kucing sbagai pet pilihan gua..walaupun ketige2 pet ini ade di rumah gua..tapi aram gua nk bagi mkn ikan dan arnab tersebut...ahaha..mane ade..gua x sekeji itu...mane bleh aniaye binatang..gua jage same rate je cam gua jage kucing gua yg ske mintak makan pastu blah terjun tingkap tanpe mengucapkan trime kasih..gua pn x paham kucing gua tu..tapi gua anggap ucapan terime kasih dia adalah terus kuar rumah tanpe susahkn gua..take it and leave it katenye.."wa lepak umah lu lame2..nanti gua berak lu gak susah nk bersihkn..meow..meoww.."..kate kucing gua..aku rase le..sbab dia meow2 dgn muke serius bile gua tanye soklan lu apsal x geti duk umah..namun bgitu gua tetap bagi mkn hari2..siap beli mkanan kucing lg secare timbang kt kedai runcit berhampiran rumah gua...


gambar 1 : arnab dan ikan yg dua2 x byk ckp berkomunikasi scare otak ke otak 

ttibe muncul 2 ekor belaan baru..gua xnk mention la mane dtg...anggaplah tuhan suruh gua suke 2 binatang nie yg awal2 dlu gua telah ckp kt org ramai "GUA X SKE IKAN DAN ARNAB SBAB XDE RESPON"..tapi bile gua dh start jage dua ekor peliharaan ini...gua xde le sekejam mane pn..tapi ape2 pun..the best pet adalah kucing..wohoho..walaupun x geti nk balik umah..gua pun x dpt nk shot gambar dia..tapi org ckp shot gambar binatang..nanti binatang tu mati..wahhaa..tahyul2..jangan caye..tu gua x shot gambar kucing gua..wakaka



gambar 2 : utk membuktikan gua x kejam..gua bagi mkn woo...tu bukan ranting kayu ye..gua dengki bagi mkn..tu makanan dari kedai pet..dorg bagi tu so gua kasi le mkn.wahah

Selasa, April 21, 2009

PeTaNg Y A N G sEmPuRnA



Ntah mengapa setiap kali ada peperiksaan, beberapa orang petugas keselamatan yg dahulunya permohonan untuk menjadi polis ditolak akan ditugaskan utk menjaga lalulintas dihadapan DEWAN RAJA MUDA MUSA (DRMM) Lalu kesemua mobil dan sikal diarah memarkir di satu kawasan khas berasingan dengan Bangunan Kompleks Belia itu.Sekaligus kwsn yg selalunya merupakan ruang yg mati tdk ditanam, kelu tdk berkata itu dipenuhi secara paksa pada kadar yg membimbangkan.

Aku memarkir mobilku(pinjam kwn) di satu sudut strategik, jenis kalu ada kecemasan, aku bleh blah dulula.Lantas tanpa bantuan GPRS kasut aku secara auto memandu kaki aku menuju ke dewan peperiksaan. Sekujur tubuh ini hanya pasrah mengikut gerak kaki ini. Mengapa pasrah? Owh..Kerana sang otak yg berjaga siang mlm ini gagal menjadi memori kekal. Semuanya gara gara data2 yg dibaca semalam gagal disimpan.

Seperti biasa, pintu dewan hanya akan dibuka 2 laluan sahaja. Dan 1 laluan hanya dibuka 1 daun pintu sahaja!!!!!Dan para penduduk peperiksaan pula berjumlah ribuan katanya. Maka nisbah pergerakan 2 org serentak melalui 1 daun pintu terbuka boleh ditulis sebagai 1 : 1000

Fenomena ini menyaksikan aku boleh dilabel sebagai mengambil kesempatan.Oh tidak~!Bukan niat ku menyondol org hadapan. Itu adalah salah disisi undang2 dan agama. Apakan daya aku jua ditolak dr belakang. Kepada pengurusan UiTM yg aku benci, apa kata ko bukak jerk pat2 pintu yg ada....Cubala berakal sikit.

2.15 ptg, peperiksaan bermula. Nah, kertas bercetak di atas meja itu yg sebelum ini kelihatan tenang-tenang saja mula menunjukkan perubahan sikap yg ketara. Dari sikap pemalu berubah kpd inspektor yg mula menyoal siasat suspek. Aku mula menyelak helai-helai itu.Makin diselak makin terangsang aku untuk tido. Argh.Melayu mudah lupa.Namun soal siasat itu aku hadapi dengan penuh tenang.Moga2 jawapan yg aku taram tu mengenala hendaknya.Kepada kakak yg keluar masuk g tandas bagai td, len x bukakla kasut tu kalu lalu sblh aku.Aku rasa sgt terganggu dgn hentakan tapak kaki anda itu. Dewan itu menjadi saksi betapa mereka2 ini persis seperti model pakaian yg sedang mempamerkan hasil tgn pereka memasing. Cam bagus2 je wat bising.Aku rasa la kan, kalu letak ladam besi kat kasut2 tinggi tu, mau mcm padang kawad jadinya. Dan kesan plg kritikal mesti sopek2 lantai simen.Ahah.Jgn marah~~~

4.15 ptg- Aku keluar awal dr dewan 1jam dr wktu tamatnya. dari segi ekonomi, aku rugi kerana aku telah membayar yuran peperiksaan untuk 3jam.Abaikan. Ahaaa.Tamat sudah peperiksaan utk kertas pertama. Lalu sebekum pulang ke rumah, aku menikmati minum petang di Restoran Eita

Memang terbayek. cukuplah gambar di atas utk diabadikan sbgi ingatan aku terhadap keenakan roti jala itu. Dengan kentang yg empuk serta cebisan ayam, roti jala itu mmg menjadikan petang td petang yg sempurna. Dengan teksturnya yg mengiurkan,adunan yg lmbut, apabila dibanjiri kuah kari dgn sedikit sambal, semua elemen itu telah mmbuat aku lupa yg aku hanya ada beberapa keping syiling sebagai tebusan roti itu. Ahahhahaa. Aku penat. Mau tdo..Sehingga ketemu lagi.

Assalamulaikum..

Isnin, April 20, 2009

I'd give it all up but I'm takin' back my love...





Aaa!! Nape laa ensem sangat Enrique ni?? Gile2.. Ader dua version lagu ni. Satu ngan Ciara. Satu lagi ngan Sarah Connor. Aku prefer yg Sarah dari Ciara ni. Ciara ni voice die macam halus sangat. Macam berbisik2 je.

I love u Enrique!! Please be mine!

Sabtu, April 18, 2009

beratur ye..goreng pisang sedang dimasak....








Hari ni gua bersame team blog gua iaitu jaisyul usrah pegi mengusha gerai goreng pisang paling top skali kt shah alam..GORENG PISANG AZMI iaitu kt seksyen 19..kalo lu tau komuter shah alam seksyen 19 , dekat2 situ le..kalo lu tgk gambar2 yg gua letak nie..skali pandang lu org mesti ingat gua tgh bratur beli tiket wayang beb..tapi GUA SEDANG BERATUR beli goreng pisang rupenye..kalo mental dan fizikal sebelum smpai lokasi berkenaan tidak prepair betol2..mesti lu org beratur skerat jalan je pastu feedup teros blah kempunan..wahaha..gua awal2 dh prepair rokok sbatang sbab gua tau confim lame gua tunggu utk dapatkan goreng pisang ini..
Sini kalo lu dtg stakat beli "goreng pisang singit dik"..lu kene gelak ramai2 beb..satu barisan menunggu nanti gelak lu kalo lu beli sket..mane x nye..lu bratur kemain panjang lg..lu mintak singit je..kurang2 3ringit cam gua beli tadi..tapi gua rase gua paling sket je beli..brader depan gua slambe je ckp "goreng pisang rm10 kasi bungkus,"....org blakang gua pule berkire2 ingin membeli rm20 agaknye..gua agak je..sbab gua tgk dia kuarkan rm20 dari poketnye.wahaha...makan smpai besok agaknya...
Ok..gua saje xnk shot gambar goreng pisang yang dh gua beli tu...goreng pisang same je cam lain..tapi rase dia ok la...lu nk rase lu dtg sdiri bratur..pas lu dpt , lu tau kepuasan mendapat goreng pisang tersebut..

Assalamualaikum!

Khamis, April 16, 2009

kartun lagi!..

bla bla bla....


Aku agak tertarik dgn satu laman web nie leh buat kartun sdiri..so aku ade gak dpt job buat kartun strip..web nie leh jadi reference nie..xde le smpai aku pkai sebijik2 dari template tapi sekurang kurangnye leh buat reference komposisi dan expresi...lu org nak try leh masok pixton.com..

Selamat mencuba..adios amigos
Assalamualaikum

Rabu, April 15, 2009

nasi dgn ayam itu sudah cukup kenyangkan aku

Hehe..aku bukan letak topik begini utk menarik peminat pengemar2 ayam utk membacenye..Hari ini tulang 4 kerat aku dipakse utk digerakan..ade le kerje2 sket yg menyebabkan proses perpeluhan berlaku dlm jangke mase agak lame..selain itu..otak aku juge menjadi mangse dgn permintaan idea2 kreatif utk menyiapkn dua kerja web dalam mase serentak..hasil dari desakan badan dan otak  , perut  aku menjadi sungguh lapar skali..hari ini aku perlu mkn nasik..rase dh 2hari aku elak dari mkn nasi..so aku sangat merindu nasi..otak aku teros mendesak utk pergi ke sebuah restoran mamak yg bername hakim di seksyen 7 shah alam..bukan hakim baru..hakim lame..*org shah alam taunye...walaupun restoran ini bukan tmpat lepak aku..tapi dlm keadaan aku memerlukan nasi dan pergi bersorangan aku rase tempat ini adalah sesuai skali..aku malas pegi ke restoran dkt umah aku nanti org restoran tu ckp "aik..sorg je"..biase le kedai melayu kalo mkn sorg2 cam pelik..aku kalo terfikir mkn sorg2 aku teros g mamak je..lagipun bagi aku mkn sorg2 lagi nikmat sebab fokus mkn je dan leh mkn dgn laju skali..dan smpai2 je hakim..teros sambar nasi putih sambil pilih ayam goreng..nasib aku baik time tu ayam baru smpai..panas2 lg..lalu aku pilih ayam paling besar skali dan seperti biase..mamak tu dah tau ape nk buat dgn mencamporkan kuah2 campornye ke atas nasiku..terbayek beb..lalu aku pilih meja yg berhampiran dgn org ramai..haha..motif aku satu..kalo lepak sorg2 mkn..deria pendengaran akan menjadi lebih jelas..ko leh dgr org borak dari keliling anda dgn detail..so xde le bosan sgt..sblah aku meja awek2 tgh lepak..dpn aku ade dua org couple agaknye..blakang aku brader2 motor..dan tepi aku geng2 india hiphop...aku slambe je meja tgh sorg2 berhampiran dgn sume org..sambil mkn nasi dgn lauk ayam hakim terbaik di pasaran..

Sambil dgr org borak keliling aku dgn laju aku abiskan makanan..org kate kenikmatan maksimum sambil halwa telinge aku dgr org borak keliling aku..abis je mkn , bantai sbatang rokok teros balik..hehe..

so aku sangat kenyang lagi ketika aku tulis entri nie..aku xde idea nk tulis pe..so crite aku mkn sorg2 pn jadi la utk penohkan blog ini..MUAHAHAH

Assalamualaikum..

*hehe...projek 100 design dlm mase seminggu mungkin delay lg..ye la..aku malas..UHUUHU

TERBUKTI !!!!!

klik pada gmbr utk tujuan pembesaran


Hoh...Aku baru je buang entri semalam atas dasar mnjaga nama baik uitm dan org2 yg sedang dan pernah bekerja kat sana. Tp malangnya aku mnjadi marah semula selepas mndapati pelayan uitm ni hanya mampu mnampung takat 100 pengguna...

Pastu perhatikan akhir ayat, ade tulis TQ? Apakah?da wat salah ckp time kasih?Apakah???



Apakah maksudnya?Yuran amanah yg aku byr tu korang wat apa ar????


Cb

!@#$%^&*()_

Isnin, April 13, 2009

Siri crite flashback part 1

Jikalau berjumpe dgn rakan2 seAlam belajar dulu..mesti terkluar crite2 bangang seperti ini..ade le brape2 scene yg jadi legandry yg aku igt smpai skrg..mende remeh temeh je..tapi situasi dan keadaan yg membuatkan jadi cerite spanjang zaman..

Cerita 1 :-

Pada suatu hari yang dingin..gua ngan member2 gua baru pulang dari kelas..biase le..time tu noob lagi..mane ade campor2 ngan org..abis kelas teros blah je..balik bilik tido lagi bagos kata kami..seperti biase kami tiada transport jadi pulang jln kaki je menuruni bukit..kalo pergi kemain berat lagi nk melangkah..kalo pulang laju je..sperti biase..x silap aku waktu tu kami 4 org jln beriringan sambil berdansa2 happy pulang dari kelas..perjalanan pulang kami akan singgah ke kedai koperasi utk membeli bahan2 makanan ringan dan perjalanan tersebut mmg akan menempuh koperasi itu..sblah koperasi tu ade longkang..xde le besa sgt....gua berempat waktu tu dah menghampiri koperasi tu..namun bgitu scene koperasi kali ini telah dialihkan ke pandangan ke arah longkang sblah koperasi tersebut..apekemende dlm longkang tu?..jenis mcm ade basikal dlm longkang?...namun bgitu org yang lalu lalang sekitar koperasi itu tidak pula mengambil tau sape atau apekah yg brade di longkang tersebut..siap ade org tgh telefon lagi tanpe memandang ape yg berade di dlm longkang itu..seperti biase..kami jenis ske menyebok..lalu teros menghampiri objek di dalam longkang itu...mmg sah ade basikal dlm tu..tapi agak hairan..ape kejadahnye ade org bwh basikal itu pule..pelik beb..ade org dgn basikal2 nye skali dlm longkang tu..gua heran org kt situ lalu lalang xde lak prasan..adekah scene itu baru berlaku..ataupun org ramai x ambik kisah igt org tu saje2 melepak dlm longkang dgn letak basikal atas badan dia..
Kitorang mule2 tgk aksi org tu tgh buat pe..gayenye seperti ingin keluar dari longkang itu namun momentum basikal itu menyebabkn dia terlekat dari kluar dari longkang..SAH..org tu masok dlm longkang dgn basikalnye skali..so dgn semangat prihatin gua ngan membe2 gua kluarkan le org tu dari longkang..time tu baru le org yg lalu lalang sebok dtg tanye ape blaku..jenis aku x paham apesal sorg pun x prasan atau buat2 xprasan mamat tu ade dlm longkang..ntah2 dh lame ade dlm longkang..setelah berjaye mengeluarkan mamat dlm longkang itu dan basikalnye skali..teros menanyekan soklan pade mamat itu

"bang..camne leh masok dlm longkang nie?"kate kami.
"abg tak tau la...tibe2 mcm dengar suare org ckp.......nanti dulu.....nanti dlu.......," kata mamat tu dgn muke ketakutan
"apa yang nanti dulu tu bang"..balas kami
"masa abg naik basikal dgr suare tu ckp nanti dulu...nanti dlu..tiba2 dah ada dlm longkang.."katanya lagi..

Gua ngan member gua dan saspen..lalu melihat mamat tu xde cedera ape2..kitorang meminta diri beransur le dlu..brader tu teros duduk tepi longkang sambil membelek2 basikalnye..lalu skali skala cube menaiki basikalnye tapi tibe2 cam dia lupe care utk menunggang basikal..dari jauh kami perhatikan aksinye begitu..itulah kali terakhir nampak brader tu....dari mane dtg pn x tau..haha..so pade brader dalam longkang tu..gua doakan lu sehat walfiat hendaknye..jgnlah buat aksi duk dlm longkang lagi..sehingga kini sapekah yg ckp nanti dlu..nanti dlu pade brader tu..adakah suare blok2 pompuan berhampiran koperasi nampak brader tu lalu  ckp kt brader tu nanti dlu..nanti dlu..lalu dia ilang kawalan lantas masok ke dlm longkang..ataupun brader tu tgh tingtong dgr suare hati dia ckp nanti dlu..nanti dlu..adakah pula mmg dia terdengar suare2 ghaib ckp nanti dulu..nanti dlu..whehe..oit..blog gua bukan blog mistik..so lu pikir la sdiri...

Assalamualaikum

Ahad, April 12, 2009

apa yang kau mahu?? (ku didalam dilema)

Dari kecik sampai sekarang, aku masih lagi berpikir apa yang aku nak dalam hidup aku.

Dalam keadaan ekonomi sekarang yang tak berapa menentu, adakah sekarang waktu yang tepat untuk aku tinggalkan company aku sekarang ni?

Aku merasakan aku ni tak cukup bagus lagi untuk apply keje kat company2 gergasi dan ternama. Sebabnya, aku tak rasa apa yang aku tau melayakkan aku ke tak untuk diterima di company2 berkenaan.

Aku hanya ada diploma ngan degree. Tahun lepas, aku pernah berkira2 ngan akak ofis nak amik ACCA same2. Tapi tak lama lepas tu, dunia digemparkan pulak dengan kemeruduman ekonomi. Malaysia pon sikit2 terkena tempias dek kemelesetan ekonomi. Jadi, aku pon menangguhkan sementara nak amik ACCA.

Bukan apa, dalam dunia kewangan ni, makin lama transaction makin kompleks. Sama ada kau turut maju ke hadapan, atau kau memilih untuk berada di mana kau berada sekarang.

Aku rasa sedikit insecure dengan diri aku pabila aku turut di bandingkan dengan adik2 aku yg kedua2 nya bekerja dengan salah satu company kebanggaan malaysia. Sedara-mara, kawan2 semua bertanya pada aku. Kenapa tak apply keje kat company tu jugak macam diorang? Kenapa tak mintak diorang tolong dapatkan keje kat situ? Serious. Aku tak pernah terpikir untuk keje kat situ eventhough adik aku sendiri pun suruh aku antar resume ke situ. Mahupon company2 bersekutu yang lain.

But then, aku terpikir jugak. Sampai bila aku nak stay kat company sekarang? Sampai bila aku nak wat keje yang aku wat sekarang ni?

Company yang aku keje sekarang ni takde laa besar. Dengan tenaga pekerja seramai 15 orang. 3 department. Dua orang di tax department di mana salah sorangnye adalah aku. Berbilang kaum. Bos cina yang sangat laa baik. Officemate pon ok laa walaupon ade laa sekor2 yang kadang2 membuatkan aku macam nk gigit je sekor2. Keje pon tak complicated mane. Sibuk bila peak period je.

Bos aku seorang yang amat laa menggalakkan staf dia sambung belajar. Ramai jugak officemate aku yang keje sambil belajar. Aku je yang kejap nak, kejap tak nak. Sebab aku sendiri tak yakin samaada aku ni patut ke sambung belajar atau masih bole menerima ajaran.

Sekarang pulak aku tiba2 terpikir nak amik professional kat Malaysia Institute of Taxation (MIT). Salah satu sebab, keje aku sekarang berkaitan ngan tax. Company tax, personal tax. Satu lagi pulak, kos exam lagi murah berbanding ACCA yang menggunakan matawang pound sterling. Ada pro and cons untuk kedua2 nya. MIT hanya recognized kat Malaysia je. ACCA recognized worldwide. MIT exam fees murah tapi takde class tuition, kene belajar sendiri. ACCA pulak exam fees ngan exemption fees mahal sangat, i.e; satu paper 70 pound tak campur lagi class tuition. Banyak lagi kalau nak compare.

Aku nak laa jugak merasa gaji besar. Bole bagi parents aku sorang2 RM 600 atau lebih sebulan. Nak laa jugak parents aku bangga bile sedara mara tanya, anak keje mane, keje kat company besar. Ni sekarang, gaji separuh dari apa yang adik2 aku dapat.Tapi, dah keje company besar, job responsibility pon besar laa kan. With great power, comes great responsibility.

Dilema. Dilema.

Bukan tak bersyukur. Bersyukur sangat sebab masih ade keje. Kalau nak dibandingkan kat luar sana tu sampai ada yang ditawarkan 'unpaid leave' untuk 6 bulan, kene terminate.

Arghhh!! Apa nak jadi??

Sabtu, April 11, 2009

TURUT BERSAMA BERKABUNG

Assalamualaikum

Hari ini aku kelewatan ke opis... Seperti rutin harian terus memegang tetikus lantas meneruskan kerja-kerja ku yang ditangguhkan semalam. Semalam kul 12.30malam aku dh tidak tahan dengan denyutan sakit kepalaku dan tros tggalkan MAC OS X aku ni tanpa ditutup. Hari ni kul 3.00 ptg tibe-tibe tergerak naluri ini untuk melihat blog ni...

Perkataan pertama aku lihat "AKU DALAM MOOD PERKABUNGAN".. biasa aku bukak mesti tgk gamba mamat 2 org kt atas tu... aku baca setiap baris ayat nukilan neopujangga.. Tetiba naluri ku sayu setelah berita pemergian sahabat yang baru aku kenali dari neopujangga..

Walaupun tak lama aku mengenali arwah, tapi dari gaya dan pertuturannya aku dapat rasekan beliau mmg pemuda yang baik seperti dikabarkan neo.. Sayangnya aku tak lama dapat lebih mengenali arwah... walaupun begitu hati ni sayu xsemena2.. Mungkin neo lebih memahami...

Post aku ni harap2 la rakan ku yang ku kenali sejak bertahun2 dulu dapat melihat dan membaca.. 3 sahabat yg rapat dgn ku kini... sejujurnya aku ucap time kasih pada kalian yang banyak support kehidupan aku... shahrul nizam yahya a.k.a apek, sharul naim shaari a.k.a ekichii dan hadzli hamdan a.k.a akam... anda mmg terbayek dalam persahabatan..










Akhir kata "Persahabatan Jalinan Ummah"...

Moga arwah di cucuri rahmat... Amin..

Al-Fatihah.

aku dalam mood perkabungan

Assalamualaikum..

Mule2...aku nak delaykan projek 100 design aku ke minggu dpn..sori la minggu nie mcm2 hal..sebok dgn itu ini..aku xdpt nak fokus dgn projek..aku baru balik dari pontian johor menghadiri perkebumian kwn aku...nie aku tulis pn baru je smpai umah bertolak kul 1pagi dari sane.pastu leh bantai tidur jap kt perhentian air keroh smpai kul 9pagi..Smlm aku menerima berita yg kwn aku yg bername zol azmi telah meninggal dunia..ckup la skadar aku ckp arwah mmg telah lame sakit dan ramai yg x tau..6bln dah dia sakit..aku xnak  bg tau ape sakit..tapi yg pasti org2 yg baik cam arwah slalunye akan ditarik umur pade usia yg mude..teros terang aku ckp arwah mmg seorang yg baik..bukan aku ckp kerana dia sudah meninggal tapi mmg dia baik..aku kesal gak la dia dah pergi pade usia mude camnie..baru je abis blaja..x smpat nak membine idup..tapi dah takdir dia..

Aku xnk tulis panjang2 dah..semoga arwah dicucuri rahmat dan ditempatkan dlm golongan2 org yg disayangi Allah..

Al-fatihah



Jumaat, April 10, 2009

CORETAN SUBOH ke MALAM

Assalamualaikum
Korang pekabar rini(10april09)?Adakah baik2 saja?
Hari ni aku ada banyak cita nak kongsi sama korang.Pon kalo korg nak baca.Kalu x rentikan saja dgn menekan gambar pangkah wane putih dlm kekotak wane merah atas belah kanan tu(X). Dol, maksud aku klik guna tetikus. Tapi kalo jnis monitor touch screen bole kot.Wehehehe
Hari ni seawal pagi aku telah dikejutkan dlm keadaan tekejut oleh bonda tersayang" dik, ko xkunci pintu ke semalam??!!!" tanpa ragu2 aku jawab yg aku xtau hal pon sbb aku xde kua mana2. Padahal aku da tau kesalahan tu harus disandang oleh kakak.Huh!!! Otak aku sedikit gegar akibat suara yg bertekanan tinggi itu + rempuhan terhadap tombol telah mengejutkan melebihi desibel yg dibenarkan oleh aku. Kesannya aku bangun dlm keadaan terperanjat dgn degupan jantung yg laju + bingai seminit 2. Dan kesan yg langsung ialah aku gagal mengingati mimpi pg tadi...Ahahahahaha.Aku pon watla apa yg patut dan bergegas ke pejabat. Terima kasih ibu kerana telah membuat kejutan pagi ini...Ahahaha....
------------------------------------------------------------------
8.00 pagi- Kerja-kerja hakiki bermula. "encik wan, sy nak laporan bulan februari dan mac sblm t.hari"hah!!!tekejut pagi td belum ilang dtg tekejut baru = terkejut berganda. Boleh plak camtu. Dia punya order mcm kat kedai mamak. Wehehehehehe....Bos, xbole ke order semalam kemarin dulu-dulu.Adoila...Pastu bhgn kewangan plak panggil aku berkenaan invois yg xlengkap. . Bahagian kewangan terletak di tgkt 2. Kat sini 98% pmpuan. Biasanya aku kalu dtg nek atas ni, aku akan mghantar dokumen utk proses pmbyrn. Tp pg ni, aku mmbuat kerja luar biasa--->menadah tinga.Agak lama gak aku menadah tinga. Adela dlm 30 mnt tanpa henti....Korang yang laki2 tu ble ke wat cam aku.Hehehehehe.Sini silap bulan kalu bole bertempur.Kalu tinga blom byk tahi, jnis yg selalu korek tinga hari2, xpayah la nek atas ni. Tp tinga aku ni bknla jnis bertahi padat. Cuma aku ni mmg penyabar tenang dan pendendam.Itu yang aku bole tahan sampai bedarah2!!!!!!Ahahahaha
-----------------------------------------------------------------
12 t/hari- aku mndapat berita dr seorg teman bahawasanya seorang kenalan telah meninggal dunia- (al fatihah utk dihadiahkan kepada semua muslimin dan muslimat). Lalu aku bercadang utk melawat arwah bersama teman ni. Dia suruh aku bawak plg laju. Gila...huhuhuhu.(nanti pas lawat arwah, ko lawat aku plak er) Aku tiba kt rumah dia 15minit lewat dr masa yg dicdgkan. "Dia da gerak la tadi...Lu lambat 15 minit.."Kata rumah tuan rumah tu kat aku. Xpela, dorg nak keja masa kot.Lalu aku terus bersiap utk menunaikan solat jumaat. Aku pun xbrape nak fokus isi khutbah rini. Jiwa kacau beb.
Lps je solat aku pon berjalan cepat balik ke rmh kwn td.Lapar beb, tekak kering.Perut da main mcm2 lagu dah.Keroncong, qasidah, dan bagai2. Heh, smpi umah aku sambar topi dan ray ban, dgn penuh yakin aku menunggang ke kedai yusri. Separuh jalan, lepas je aku belok kiri kat simpang tu, enjin motor pla mati...adoila.puas aku jampi ludah2. xmau gak idup. Aku pon tinggalkan mtr tp jln g beli minyak.Sila ikuti tips ni jk kehabisan minyak-->Menapaklah kekedai mamak berhampiran sambil berpeluh2(tanggalkan ray ban), ambil air mineral, botol kecik @ besar, bayar, tuju pula ke stesen minyak terdekat sambil meneguk air td selarat mgkin. Pastu kalu xabis, bolehlah disiramkan kat pokok2 tepi jalan. Kasi isi itu botol penuh2 dan kembalilah ke kenderaan yg anda tinggalkan tepi jalan secara gamble td.
Itu kalu tips abis minyak. Kira kalo da tuang minyak tu dlm tangki walaupun melimpah2 sikit, xdahal la.Janji bole jalan kan?Tapi masa aku tgh tuang tu, aku berfikiran jua, adakah betol minyak abis?sbb sbnrnya motor ni ada tangki smpanan minyak.Lalu aku bersangka baik bhw myk mmg habis.Nah!Mendapat kau...Berpeluh2 aku cube idupkan enjin ni.Sah..Bukan salah harga minyak malaysia yg turun naik tahun lepas. Mmg masa tu kalo nak cari org plg penuh yakin masa tu, akulah orgnya. Mcm pomen cup prix lak aku tonggeng2 tepi jln. Sah, motor ni mati dan perlu ditanam. Aku pon menolak motor tu blk ke rumh dlm kurang lbh 500-800 meter kot. Adela jejaka yg bermotosikal pndg2 aku tanda prihatin. Terima kasih kerana mmberi pndgn simpati itu. Itukan lambang perpaduan di negara ini!!! kalu aku pakai tudung td, mesti ramai nak tolong aku...cb laaa.Aku dpt rasakan jntung aku berdegup lbh dr kadar biasa. Bagus utk otot kardiovaskular ni. Mmg dr suboh bawa ke pagi smpi aku menolak mtr, jntung aku sgt aktif berdegup kencang...Sekejap aku tolak motor, kejap motor tolak aku.Longlai beb. Ahahaha
-----------------------------------------------------------------
3.00 ptg- Sampai je rumah, ngam2 hujan turun.Aku termenung kejap sambil memujuk perut yg xpenah kenal erti sabar ni. Nasib bek kawan aku bg pinjam kete dia, lalu aku meredah hujan mencari sesuap rezeki. Aku mkn nasi ayam dan kopok lekor.Mmg sdp kedai ni.Harga pon sama banyak ngn nasi.Pas mkn lebih krg, aku g mngadu kat bengkel mtr behampiran. Chantek, dia setuju antar budak utk tolak motor aku. Gedebuk gedebak,puncanya coil bawah da rusyak. Aku pon soh tukar. Lps tu aku tglkan mtr kat bgkel.
-----------------------------------------------------------------
4.30ptg- lps menunaikan solat, aku bergegas jmput guru kt ktm lalu dibawa ke perpustakan. Cuti separuh hari yg sepatutnya aku g lawat arwah bertukar kpd proses pembelajaran. Lain dirancang, lain ketentuan.Kuasa Allah. Cuaca kat pustakaan ni korang pon maklum, kalo kulit tebal mcm kulit bawang, beringatla sikit bawa baju musim salju. Hasilnya aku sedikit menggagau...Grrrrr...
Pembelajaran aku sdkt terganggu rini akibat sekumpulan 6 org warga cina mmbuat bsg dlm bhs Inggeris. Aku sedikit pelik, dak uitm ni ada cina ker?ntahlah...korang jawabkan kat komen...Cam bagos2 je dorg memekak smpi aku ilang tumpuan. Tp xpe, aku ni penyabar...Aku pon teruskan fokus..Fokus pon xfokusla pasal ade je awek lalulintas depan aku..wehehehe.Pekse dah dekat ni.Pmbljrn berterusan sampai jam 7 ptg dlm keadaan tertekan akbt bunyi bsg yg terhasil oleh kaum yg mkn babi.zzzzzzzzzzzzz
------------------------------------------------------------------
7ptg- "bang motor da syiap...RM 170 semua."begitulah kdgrannya suara dihujung telefon. Aku terkesima lagi. Jntung pon berdegup luarbiasa.Aku ni jnis cpt teperanjat @ gemuruh bagai.Camne lah akad nikah nanti. Ahahaha. Aku pon sepantas kilat terus terpacul kat bengkel. Pe kes 170 plak? Nape tukar CDI ni?kata coil rosak. Mcm mamak la lu...Lain order lain antar. Juara tempur aku da mula menyeringai tp aku pujuk soh sbr.Kemusykilan aku membawa kpd usaha menyelamatkan ringgit yg kian susut. kptsn tindakan bijak sbgi pelanggan mndapati CDI aku tdklah rusyak sebagaimana yg diuar2kan.Melayu pon nak ketuk melayu ke? Aku byr RM 95 utk coil bunga 125Z.Setelah semua selesai aku pon kmbali ke pustakaan. Rupanya air liur dak cina ni lom kering lagi. Tu pasal la korang nmpk dorg selalu bawa botol air gedabak. Supaya terus bertenaga dan ceria. Maslahnya dorg ni ceria xkena tmpt dol. Juara tempur aku menjelma semula. Mana taknya, dia punya borak lg teruk dr budak yg kene orentasi aritu mcm kat sini. Mmg macam kat mamak la dia borak. Aku mula tercari-cari pengawas pustakaan kalu ada. Hampa....Tok guru terus menyabarkan aku. Agak berakal la otak ni nk phm apa yg diajar.Mmg xmasuk lgsung. Hah, wa punya muka nmpk ijau, wa punya ati sapa tau?Walaupun ati ni suhu dia sama ngn suhu badan normal 37 selsius, tp aku rasa ati aku mcm pns tebakar je dan..... PAPP!!!!!tgn kanan aku hentak meja secara auto. Maaf guru kerana mengejutkan anda. Senyap.....Sunyi.....Cecina yg 6 org tmsuk sekor pmpuan terus senyap seketika.Ketenangan yg aku cari.....Hah xsampai seminit bunyi2 pemakan khinzir itu kdngaran dlm nada yg tdk mengganggu. Dan xsampi 5 mnt sekawan pemakan khinzir itu beredar sambil memerli dlm bahasa penjajah yang jua bersahut oleh aku dlm bahasa melayu tp aku xtau aku ckp apa.Ahahaha
Selesai solat maghrib dan mkn2 aku mghantar guru ke ktm dan aku pon pulang ke rumah kwn aku. Terima kasih byk2 kasi pinjam kete(aku lupe isi minyak, nnti aku banjer makan). Dan smpi ke saat ni die lom pulang lagi...Arghhh lete...Aku tido dlu..T.kasih kerana mmbaca

Khamis, April 09, 2009

PERMULAAN SEORANG DESIGNER SIGNBOARD

Neo mula berjinak-jinak dalam arena percetakan signboard... Bergaya setelah melihat hasil buah tangannya terpamer... KAGOM...KAGOM..

Simple jer aku post..hahha... demi memenuhi permintaan tuan punya blog..

Pengumpul tegar


Assalamualaikum...


Sunyi le plak xde entri2 baru..!..cabaran 100 design aku satu mende x mule lagi..penulis2 lain xde post so..aku terpanggil utk memberi post baru..heheh..dimulai dgn gambar koleksi bahan bacaan aku kt umah..aku sejak dari skolah lagi mmg pengumpul bahan2 bacaan sperti ini...minat beb...tapi dah lame aku x belek2 dah..bersawang dah bagai..nak dijadikan cerite..smlm aku mengemas bilik..mak ai..byk lagi komik2 aku rupenye..padahal nie suku je aku bawak dari kampung..kt kmpung berlambak lagi..x termasok yg aku bawak dulu mase blaja kt uitm..aku rase aku ade bwk satu bakul time tu..dah jadi tempat bilik sewe komik le ngan ntah sape2 dtg bilik aku mintak koleksi komik utk dibace..last2 satu bakul tu abis ilang...x termasok gak yg aku bagi "abuya" koleksi aku suruh dia jual kt kaki lime seksyen 2 satu ketike dlu..x laku mane pun..tapi komik2 dan majalah aku kasi dia jual entah ke mane...

Aku kemas komik2 aku ingat aku nk tolak kt mudah.my le..mane tau ade org berminat nk beli..cam dak2 lak aku rase simpan lg komik2 nie..muahhaa..

yg buku "nak tak nak" dan "biar betul2" tu  kt tgh gambar bukan komik ye..tu buku motivasi..konon2 le nk motivate bace buku camtu...hehe..satu2 nye buku motivate murah aku beli kt mph..rm10 je..lelain berpuluh2 ringit..

aku sudahi penulisan ini dgn tagline komik terbaik spanjang zaman 

"jika keranda dibawa baru bercucuran air mata!!" dan "bertahan!..bertahan!..bertahan!"

Selasa, April 07, 2009

terima kasih laptop....

Aku bukan jenis handy sgt..ataupun mobility nye org..tapi post kali ini adalah didedikasikan kepade laptop aku yang mulai aku rase mende2 handy nie sbnarnye amat bergune dlm kehidupan..1st skali , kene ucap trime kasih pade bpak aku sebab kasi laptop nie kat aku..wakaka..
"nah lu ambik laptop gua , gua ade laptop baru , kecik lak tu..laptop lame gua besar ,  lu simpan le buat harte..leh lu buat keje atau blaja di mane2 saje selagi ade elektrik dan talian internet..," kata bapak gua padaku *ayat aku reka je..xde le seganas itu percakapannye..wahaha..lalu dgn tambahan rm150 saje gua upgrade ram laptop nie dan aku rase ckup pntas utk main game online dan juge nk buat keje ape2 patot...

hahha..dah2..slambe je gua lepak opis membe gua sambil pkai internet dia sbab  bwk laptop gua...terdengar bebelan client prempuan  sdg bcakap manje2 bertanye date bile leh siap design dgn membe aku di dpnku....gua slambe je tulis blog tanpe menghiraukan mereka..handy x handy la laptop gua..whehe..



Assalamualaikumm...

Pontengan Yang Bermakna

Pagi td hujan lebat. Hujan yg sbnrnye berlarutan dr mlm td. Mmg sgt mengasyikkan. Tu yg aku berlakon tido smpi bgn t.hari tu.

Maafkan aku bos, tatkala hujan lebat, nyawa penunggang motosikal sgt terancam. Justeru, dirumahlah tmpt berlindung yg sesuai disamping dpt memantau kebarangkalian banjir.

Hah. Bangun je tido aku terus pegi dapur membuat lawatan tapak. Al-maklum perut aku merayu minta diisi. Smpi je dapur aku tgk kat kuali ade saki-baki sambal. Aku pon bersihkan la sambal tu. Sekeping roti sudah cukup utk membersihkan kesan degil tu. Bermakna xperlulah sabun yg banyak tatkala nak menyental kuali dan sudipkan? Hehehe.

Betul bagai dikata, bg tulang nak peha. Aku mula membuat lawatan seterusnya. Nun disudut penyimpanan lauk,sebelah ketuhar, tersorok dlm tudung salju. Wehehe..tersergam indah segerombolan udang yg bermandi sambal. Terletak bersebelahan ialah spesis gelama yg telah digoweng.

Hati aku mula gelisah melihat lauk pauk yg pegun dan terbiar ni. woahhhh,hangat, pilu, menggigil-gigil..mgkin itu yg sesuai utk menggambarkan debaran ati ini. Lalu sepinggan nasi kuambil dan lauk itu; sambal udang dan ikan gelama kutemukan dlm 1 pinggan. Barulah idup bejiran. Nasi putih td kuwarnai dgn sambal dan kicap.

Nah, mmg berakal. Nak mkn mana 1 dulu? Ikan gelama yg digoreng rangup atau udang yg pedas dibibir manis dilidah?Lalu nasi itu kugaul bersama mghasilkan warna merah kehitaman.

Lalu ku berdoa kepada Allah yg telah mmberi rezeki utk aku mkn hari ini. Lepas tu? Hah…babak2 rakus pon bermula. Mgkin xsesuai utk diceriterakan di sini……




  • gambar yang sempat dirakam sebelum hidangan tersebut tinggal sejarah






Isnin, April 06, 2009

cabaran 100 design : design 1 full


hahaha..aku terlalu memandang rendah cabaran ini..satu design baru sehari leh settle nie..kiwak tol!
So..projek pitching..cyber security website..nie designye..arghhhh..
Asslamualaikum..mlm nie kene produktif bergande!!

Tiada Tajuk

blogger-emoticon.blogspot.com Dah lama x menaip kat ruangan ini....Sekarang ni aku telah mengurangkan aktiviti merapu rapik...Aku tgh fokus belajar skang ni...wehehehe...almaklum dah nak pekse ujung bulan ni





blogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.com
Nah, bekerja sambil belajar bukan sesuatu yang mudah utk diaplikasikan dlm kehidupan musyarakat marhain nih....Ia memerlukan tahap kesabaran dan pertimbangan akal yang sentiasa stabil utk meneruskan kesinambungan idup ni beb...Da byk berabis wang ringgit (RM) masa (Jam) dan juga tenaga (kcal/Kj)...Silap perhitungan boleh huru hara hidup beb. Ngan awek-awek lagi nak layan.Weheheheh...




Walaupon aku sedar subjek makroekonomi ni agak menyengetkan otak aku dan mmbuatkan aku mula berakal tapi aku akn manfaatkan masa yg masih berbaki beberapa minggu utk terus berjuang mendaki puncak kejayaan!!



blogger-emoticon.blogspot.com



Kepada guru tutor aku yg aku xpnah bayar lagi yuran tu, aku hrp dia dpt menurunkan segala ilmu perekonomian ni. Aku tgk ekonomi Malaysia ni makin merudum lah..Aku nk cuba berbuat sesuatu..Tapi kasi aku amik pekse eko dulu. Ahahahaa






Wahai peperiksaan, cepatlah kau berlalu...Aku rase begitu terkongkong sekali...Pas pekse ni aku bantai blogger-emoticon.blogspot.com berjam2...Pastu aku nakblogger-emoticon.blogspot.com puas2....Dan aku nak blogger-emoticon.blogspot.com setiap hari.Kepada sesapa yang akan menduduki peperiksaan tu, selamat berjuang lah ya...Lawan tetap lawan..weheheheh..




-doakan aku dapat jawap soalan ye....salah betul blkg cite..sbb pensyarah tu kata kalu dpt tunjuk jln kire pon dia bg markah walau jwpn salah....ahehaaa

Design 1_________progress







redesign cyber security website malaysia_ no1






Ahad, April 05, 2009

Friends forever.. (Bukan patutnye diamonds ke forever?)

Persoalan hari ini, berapa ramai kah kawan baik aku?

Jawapan aku; Kosong (0).

Yer. Ini kenyataan. Bukan sekadar figure yg sengaja aku letakkn.

Tapi, eventhough aku takde kawan baik, I do have kawan rapat.

Q:Ade beza ke kawan baik ngan kawan rapat?

Bagi, dua2 ade bezanye. Aku tatau macam ne interpretasi korang. Tp ni definition aku sendiri.

Kawan baik
- Mempunyai aliran pemikiran yang lebey kurang same
- Mempunyai hubungan dua hala dalam komunikasi
- Tapi, if die tak cakap ape pon, rase mcm leh nmpk tembus dalam pikiran die
- Tak perlu banyak cakap
- Kenal diri kite sendiri lagi baik dari die kenal diri die
- Same2 leh share masalah, isi hati

Kawan rapat
- Tak semestinya mempunyai aliran pemikiran yg same
- Kadang2 berkomunikasi satu hala
- Takkan pernah tau ape yg kite pikir
- Banyak cakap, tapi selalunye pasal diri die sendiri
- Tak semestinya mereka itu kawan yg dikenali dari kecik lagi
- Mintak diberi pertolongan, tapi susah nk balas balik

Itu sedikit sebanyak yg aku dapat berikan. From my point of view laa. Mungkin ade sedikit sebanyak yg aku miss.

Kawan ni penting ke dalam hidup kite?

Aku tak dapat nak nafikan kepentingan kawan dalam hidup aku ade sedikit sebanyak mempengaruhi pemikiran aku. Walaupon mmg laa family pon penting, tapi kawan ni bagi aku ade jugak yg aku bile rely upon.

Ade setengah dari kite, yg aku nampak laa, memang senang nak berkawan. Tapi untuk aku, aku rase aku bukan orang yang akan memulakan langkah pertama dalam nak berkawan ni. Aku rase aku takde keyakinan diri nak memulakan langkah tu. Aku rase sangat kecik dan inferior apabila aku dalam kelompok atau dalam kumpulan orang. Mule laa keluar persoalan, "Nak ke diorang kawan dengan aku?". Takpon, "Aisehmen. Diorang smue stok2 loaded. Bole ke aku nak masuk ngan diorang?" Takpon, "Ala. Segannya. Aku pakai selebet macam ni, diorang nak ke kawan ngan aku?"

Bila aku renung kembali dari zaman sekolah rendah sampai sekarang, not much difference sangat dalam social circle aku. Dari dulu sampai sekarang, muka2 yang sama yang masih disini.

Ade juga aku jupe, mereka yang mempunyai 'kawan baik', that were more than just kawan baik. Aku sangat adore that kind of relationship. But then, dari level kawan nak ke level kawan baik, it takes more that what we could handled. For me, kawan baik adalah satu level di mana, they trust each other with their own lives. Dalam masa yg sama, hubungan yg nampak teguh dan dalam masa yg sama, amat mudah dirapuhkan.

Aku berkata dari pengalaman sendiri. Bila korang dah percaya ngan someone, stay ngan die through ups and down, be there for them, how could u ever maafkan die bile die ade wat sikit mende yg menyakitkan hati korang? It sure sucks as hell as the pain were unebearable. Ye. Maybe korang akan kate, kawan baik would never do those things. But, kite ni semua manusia biasa. Kite memang takkan lari dari wat kesilapan. Similar situation pernah terjadi pada aku. And after that, the relationship can never be fix again. And that is the day that I discovered, u should never ever trust a person 100%. Not even your boyfriends, girlfriend and etc.

Aku try untuk jaga hati semua orang. But still, akan ade ke orang yang akan jaga hati aku sebagaimana aku jaga hati mereka? Fuhhh. Slowly, aku mula rasa takut untuk memberikan kepercayaan aku kepada orang. Sebabnya, aku takut bile tiba masanya ade orang yang sakiti hati aku, aku memang takkan dapat maafkan dia. Ape tah lagi pandang muka die.

Kawan2 aku sekarang, iaitu kawan2 rapat aku dari zaman tadika sampai sekarang rasanya, mungkin takkan pernah tahu atau kenal diri aku yang sebenarnya. Aku tau kawan2 rapat aku ni, merupakan kawan2 aku yang terbaik sekali. But still, aku tak bole nak open-up sepenuhnya kat diorang knowing that they have the power to break me.

Timbul pula persoalan, jadi ape guna ade kawan ni? Teman bile kesunyian? Teman belajar? Teman dating?

I am the type of person that valued friendship so much than u can imagine. Sounds scary, but its true. I love to meet new people. Mungkin macam bercanggah sikit dengan apa yg aku tulis di atas mengatakan yang aku ni susah nk mulakan langkah pertama. But yes. I do love people. Walaupon aku nampak macam orang yang takde perasaan. Hati batu ke. Ape ke. Aku suke dengar pendapat orang. Orang2 yg mempunyai pemikiran yang lain dari aku. I am a good listener. I can assure u that!

Dalam masa yg sama, I really want to share my part of story with u guys. My different thoughts. My worries. My sadness. My happiness. My other part that makes me ME. Is it too much to ask?

Macam terlebey suda entry aku hari ni. Nampak macam emo pulak.

Oh! Dah kul 12 rupenye. Time to sleep. See ya' next time!

CABARAN 100 DESIGN DALAM MASA SEMINGGU

Apakah ini?..

Ini merupakan cabaran bagi semangat utk diri aku dalam menjana dan membentuk smule kreativiti aku yang aku rasa semakin mundur sejak dua menjak ini..dulu gua obses design beb..buat design utk ske2 je dah rase teruja tahap gile...dulu gua tgk wallpaper ade unsur2 design yg menarik gile babas gua teruje ..apatah lagi sanggup melepak kat kedai buku smate2 nk bace buku2 berunsur design je..(buku2 design byk gambar dan konsep je)..tgk gambar pun puas beb..selain itu ketaksuban gua bukan setakat design , mende2 berkait dgn seni cthnye animation , kartun , komik , sume ske smpai teruja2 gila babas x tau nak cakap ape ntah la..

namun bgitu..lame kelamaan..smangat itu mundur...minat itu hilang sdikit demi sedikit..smpai satu tahap aku ckp ..aku feedup le ngan mende2 design nie..tapi nk idup gua carik mkn dgn design..kalo la gua ade mende lain leh buat..jadi pemain bola sepak ke mau gua tukar bidang teros..

TAPI...
apesal gua nk lari dari bidang ini..aku minat bidang nie dari dulu..ape kate aku teruskan smpai jadi terbaik dari golongan terbaik..kalo x jadi terbaik pun aku puas dgn hasil aku sendiri..!

Oleh yang demikian wujudlah cabaran ini..iaitu mencipta 100 design dalam mase seminggu sahaje..gua cabar diri gua sdiri..

Cabaran: 100 jenis design..jenis2 design simple cth logo tidak boleh dikira..paling bodo pun buat 1 design wallpaper..tu dah jadi 1 design....so minggu nie aku mungkin byk mengambil ruang dlm blog ini dgn meng"pos" design2 yang dah aku buat..100 tu...bermule tgh mlm ini dan berakhir tgh mlm ahad dpn..GAMBATE!!..mari penatkan kepale otak aku dgn buat 100 jenis design dlm mase seminggu..gua takkan pkai design2 gua lame..nie janji gua..gua buat design fresh dalam mase seminggu nie..

muhahaha...satu post syok sdiri dari aku..


ASSLAMUALAIKUM...
battle with myself